genericviagra-online.net

Info

Dobrodošli na prezentaciju Fonda TURISTIČKI KLASTER SREM. Na našem sajtu dobićete potrebne informacije o aktuelnim turističkim ponudama sremskog Okruga: destinacije, mape, manifestacije, izleti,vrste izleta, zanimljivosti.. Saznajte ko su naši osnivači, partneri, koje su nam aktivnosti, planovi, projekti..! Očekujemo Vas !

Kosmos kao inspiracija - Svečano otvaranje projekta

pmf logo                               

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu je deo projekta „Regionalne turističke atrakcije inspirisane kosmosom“- ELECTRA, koji se realizuje u okviru Interreg - IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

Pozivamo vas na svečano otvaranje projekta, 14. decembar (utorak) 2021. godine, 11 časova, Klub nastavnika, II sprat zgrade Departmana za fiziku (Trg Dositeja Obradovića 4).

Predvođen Fondacijom astronomske opservatorije iz Baje, projekat okuplja naučne saradnike i profesore sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kao i članove astronomskih udruženja iz Novog Sada i Bačke Palanke, u cilju korišćenja netaknutog potencijala regije Vojvodina/Bač-Kiškun koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, prirodnim rezervatima i kulturnom nasleđu i njihovom razvoju u nove turističke atrakcije ovog regiona.

Opširnije: Kosmos kao inspiracija - Svečano otvaranje projekta

SEPTEMBAR NA PMF-u

Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, od 8. do 10. septembra organizuje Školu za zaštitu životne sredine – 24. Water Workshop -  "KVALITET VODA".

Svečano otvaranje – 8. septembar u 10.00h (amfiteatar „Mihajlo Pupin“).  Korak dalje ka odgovornom društvu - nauka i struka za bolji kvalitet voda

Centralne teme ovogodišnjeg Water Workshop-a: Zaštita voda u svetlu Covid-19 pandemije; Budućnost odgovornog društva: Unapređeni oksidacioni procesi u tretmanu voda, WasteWaterForce Forum: Otpadne vode – ciljevi i perspective, Prioriteti u upravljanju otpadnim vodama. Takođe, biće organizovana i panel diskusija na temu "Značaj i uticaj naučnih istraživanja na politike zaštite životne sredine" kao deo realizacije projekta WasteWaterForce finansiranog od strane Fonda za nauku Republike Srbije.

Posebno zanimljiv okrugli sto organizuje Katedra za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine i Fondacija „dr Milena Dalmacija”- Značaj studija zaštite životne sredine u zaštiti voda. U okviru ovog okruglog stola studenti osnovnih, master i doktorskih studija imaju mogućnost da predstave svoje radove sa temama iz oblasti zaštite životne sredine, a ove godine dolaze vrlo zanimljivi gosti: Rambo Amadeus, Andrej Josifovski i predstavnici Centra za promociju nauke-CPN. Kontakt za više informacija: dr Milena Bečelić Tomin 063 805 45 62.

 Departman za geografiju, turizam i hotelijrstvo organizuje 5. SRPSKI KONGRES GEOGRAFA, 9 - 11. septembar 2021..

                        Svečano otvaranje 9. septembar 10h (amfiteatar „Mihajlo Pupin“).

Peti srpski kongres geografa – „Inovativni pristup i perspektive primenjene geografije“, posvećen je primenjenoj, ili aplikativnoj geografiji. Neke geografske discipline daju prioritet saznanjima koja se mogu primeniti u rešavanju hitnih problema u društvu, što je primetno u oblastima klimatskih promena, zaštite životne sredine, demografije, turizma, urbanog i regionalnog planiranja. Kontakt za više informacija: dr Anđelija Ivkov Džigurski,  063 81 020 91.

IDEMO U ASTRO ŠETNJU, 4. JULA (NEDELJA)

Događaj je organizovan u sklopu projekta "Fruška gora ispod zvezdanog mora" koji je finansiran od strane Centra za promociju nauke i ima za cilj da edukuje stanovništvo o problematici svetlosnog zagađenja,  popularizuje astronomiju i uvede pojam astronomskog turizma u Srbiji.

Četvrta Astro šetnja kreće iz Bukovca i obilazi se Stražilovo, a onda se uz Stražilovački potok kreće ka vidikovcu iznad Bukovca! Na početku šetnje učesnike očekuje zalazak Sunca iznad Novog Sada i postepeno privikavanje na tamu, da bi se nakon par kilometara spustili do potoka gde ih očekuje prava prirodna tama. Kada učesnici napuste šumu, dolaze do prostrane poljane gde će ih dočekati astrofizičari sa dva teleskopa i nekoliko lasera pomoću kojih će naučiti da se navigiraju po zvezdanom nebu. Dužina staze iznosi 9 kilometara, sa malo intenzivnijim usponom na sredini staze, dok je ostatak lagan za pešačenje.

Prijave obavezne na sajtu organizatora: https://carpenoctem.rs/prijave-za-astro-setnju-04/

Za više informacija posetite: https://carpenoctem.rs/o-nama/aktivnosti/fruska-gora-zvezdano-more/LINK OD FACEBOOK DOGAĐAJA https://fb.me/e/1yK92EpW7

Opširnije: IDEMO U ASTRO ŠETNJU, 4. JULA (NEDELJA)