genericviagra-online.net

Dobrodošli u Srem

Srem! Lako će te znati da ste u Sremu!

Tokovi Save i Dunava i na njima dva najveća kulturno-administrativna centra, Beograd i Novi Sad, graniče ovu zanimljivu i specifičnu regiju, čija plodna ravnica i pitome padine Fruške gore privlače ljude od najstarijih vremena!

Ako krenete iz Beograda dovoljno je da predjete most na Savi. Autoput E-70 ( krak koridora 10) vodiće vas centralnim delom Srema, kroz nepregledna žitna polja, sve do granice sa Hrvatskom ( ukupno 112 km). Isti put, uz koji je smešten Aerodrom „Nikola Tesla“,  deli Srem na onaj čuveni vinski – fruškogorski, na severu i ništa manje popularan svinjski, južni deo regije, uz Savu, prepoznatljiv po sremskim specijalitetima od mesa i čuvenoj mangulici. Već na ovom pravcu pronaći ćete mnogo mesta da se okrepite, okusite delić sremske gastronomije i gostoprimstva i započnete vašu sremsku avanturu.

Ukoliko krećete iz Novog Sada, u Srem ste stigli već prelaskom mosta na Dunavu a uz Dunav, celom njegovom dužinom kroz Srem, trasiran je put  još iz doba rimljana. „Dunavski limes“, sa razvijenom mrežom puteva, koji su nekad povezivali utvrđenja na Dunavu, sve do Singidunuma (Beograd)  i danas je najznačajnija saobraćajnica na putu do turističkih atrakcija duž Dunava ili raskrsnica u pravcu Nacionalnog parka „Fruška gora“ i dalje, u južni deo regije.  

A između i unakrs ovih glavnih saobraćajnica, za svakog po nešto!  Salaši sa konjima, šetnja ili vožnja kroz rezervate prirode sa retkim pticama , ribama i životinjama, nepregledni voćnjaci i vinogradi, vinarije i vrhunska vina. Bogat vodom, Srem sa dve velike reke, Fruškom gorom, velikim brojem jezera i izvora pitke vode odličan je izbor za različite vrste sportova na vodi, pecanje ili rekreaciju. Lekovite vode u Banji Vrdnik i Stari Slankamen, od davnina privlačne za oporavak i relaksaciju, odličan su izbor za odmor i opuštajući vikend, daleko od gradske vreve. Za one aktivnije, željne izazova preporučujemo lov,   na sitnu ili visoku divljač , planinarenje, vožnju biciklom ili safari po Fruškoj gori a ljubiteljima provoda i dobrog zalogaja preporučujemo dobar riblji paprikaš uz tamburaše, etno kuće gde uz bećarce služe čuvene  sremske pite,štrudle i krofne, jela sa tandare i pešenje od mangulice. Tu su i suveniri od ljuštike i tikve ili tegla najzdravije zimnice, po bakinom receptu i pregršt uspomena utkanih u bogato kulturno nasledje, koje će Vas podsetiti da u Srem treba ponovo da dođete. 

I sve to ne bi toliko prijalo da ne čujete zanimljivu priču i svedočanstvima o 7000 godina života u Sremu. Mnogo je tragova života, rada, umetničkog stvaralaštva i graditeljstva na ovim prostorima. Još od najranije neolitske kulture i bronzanog doba, pa do kraja prvog veka stare ere i dolaska Rimljana, Srem ima sačuvane tragove života na ovim prostorima. Sirmium , carsko sedište sa laskavom titulom iz IV veka „Mnogoljudne ,slavne majke gradova“, mnoga utvrđenja, fruškogorski manastiri i trgovačka mesta danas su značajna kulturna središta, mesta vrednih muzejskih zbirki,  tradicionalnih manifestacija i muzičkih priredbi. Podjednako zanimljiv zimi i leti, od Karlovačkih božićnih svečanosti , preko EXIT-a i grožđenbala do svinjokolja, Srem je savšen izbor za poslovne susrete, porodična okupljanja, sportske i rekreativne sadržaje. Veliki broj ležaja, počev od onih u privatnom smeštaju, do hotela sa 5* pruža mogućnost da doživite Srem baš po vašoj meri!

Dobrodošli u SREM!

Za više fotografija kliknite na Srem - galerija fotografija

Saznaj više

Fruška gora Banje Reke i jezera Manifestacije
Fruškogorski manastiri Tvrđave i utvrđenja Taj mirisni , gastronomski i bećarski Srem  Suveniri
Rezervati prirode Sirmium i arheološki lokaliteti Podsetnik - kad i gde uživati u Sremu